Kineesioteippaus

Kinesioteippauksen kehittäjä on japanilainen Kenzo Kaze, joka on koulutukseltaan kiropraktikko ja toiminut vuosia USA:ssa. Hänen
lähtökohtansa teippauksen kehittämiselle on se, että kipua tulee usein lihasten toiminnan häiriöistä sekä niveltä ympäröivistä myofaskiaalisista rakenteista.

Ensimmäinen Kinesioteippauksen kurssi järjestettiin Suomessa viime syksynä.

Kinesioteippaus vaikuttaa neljällä tavalla:

Ensinnäkin sen tarkoitus on normalisoida lihastoimintaa. Se on tehokas vammautuneen tai ylikuormittuneen lihaksen paranemisprosessin tukena. Ylikuormitusvammoihin liittyy usein tulehdusta ja turvotusta. Kinesioteippaus tukee vammautunutta
lihasta ja auttaa heikentyneitä lihaksia toimimaan.

Turvotusnesteen keräytyessä kudokseen liike ihon ja lihaskudoksen välissä huononee. Kinesioteippi nostaa mekaanisesti ihoa ja näin liike näiden kudosten välillä paranee, jolloin myös lymfateiden toiminta paranee.

Päämekanismi kivunlievityksessä on vähentynyt kipureseptoreiden aktiviteetti. Koska Kinesioteippistimuloi ihoa, se saattaa stimuloida somatoviskeraalista refleksiä, mikä voisi selittää havaittua päänsäryn lievittymistä.

Kineosioteipin myös oletetaan proprioseptisen stimulaation kautta ohjaavan oikeaa nivel- ja lihastoimintaa.

Kinesioteippaus ei ole urheiluteippausta. Suurin ero on materiaalissa ja teippaustavassa. Urheiluteipillä useimmiten tuetaan mekaanisesti lihasta ja niveltä, jolloin nivelen liikkuvuus rajoittuu. Kinesioteippaus on sensorista stimulaatiota, jolloin nivelessä säilytetään täysi liikkuvuus, vaikka sitä tuetaan.

Teipin materiaali on elastista puuvillaa. Se venyy omasta pituudestaan noin 130 - 140 prosenttiin, mikä vastaa lihaksen normaalia elastisuutta. Teipin elastinen muoto on sellainen, että se liikkuu ihon mukana ja näin sallii normaalin liikkeen. Puuvilla sekä akryyliliima ovat hengittäviä materiaaleja. Teippi kestää hikoilun ja sen kanssa voi mennä uimaan ja saunaan. Akryyliliimasta on todettu tulevan hyvin vähän ihoreaktioita. Samaa teippiä käytetään usein 1 - 2 viikkoa, jona aikana harjoitellaan yksilöllisesti.